mandag den 23. juli 2012

IT infrastruktur er en barriere for velfærdsteknologi

På fredag har jeg sommerferie. Så pakker jeg bilen og kører med Theresa og ungerne nordpå mod Limfjorden, hvor vores sommerhus ligger. Vejen dertil kan være lidt lang og specielt hovedvejen mellem Vejle og Viborg er langsommelig. Derfor nyder vi meget, at høre musik og lydbøger via streaming (Wimp) på  turen, samt hvor der er mulighed for det, streaming af video fra eksempelvis DR podcast.

Men vi skal ikke langt uden for Odense - ja faktisk bare 5 km fra centrum, før musikken hakker og går i stå i indtil flere sekunder og nogle gang minutter. Dette skyldes, at 3g netværket nok ikke er så udbygget og stabilt vedrørende hastighed, som nogle af teleselskaberne giver udtryk for.

Reklamerne for den slags mobilt internet handler i øjeblikket om 4g, men måske man skulle få dækket Danmark bedre med 3g inden 4g introduceres?. En ting er i hvert fald sikker - 3g/4g og dermed mobil dækning og understøttelse er i øjeblikket et storby fænomen. En teknologi forbeholdt beboerne i de største byer og ikke noget størstedelen af Danmark kan benytte - i hvert fald ikke med kvalitet i hverken hastighed og dækning.

Så hvorfor er det så blokerende for velfærdsteknologi? Det er det i bund og grund - som man nok kan gætte - at nutidens såvel som fremtidens velfærdsløsninger er mobile. Enten som applikationer til vores klinikere på farten, eller også til vores patienter, så vi kan behandle dem i eget hjem eksempelvis. Ikke alle patienter har en ADSL linje som vi kan "låne", og langt fra alle bor et sted hvor 3g dækningen er optimal.

Fremtidens behandling af en lang række sygdomme skal ske andre steder end på hospitalet. Dels fordi det giver bedre behandling, bedre oplevelse for patieten, mere tryghed og dels fordi det nye hospital indeholder ca 20 pct færre senge end det eksisterende. Vi har altså en brændende platform under os som tilsiger, at vi ikke kan fortsætte med at arbejde som vi gør i dag, for det er Nyt OUH for småt til. Så patienterne skal enten sendes hjem i døren - dvs når de ankommer i den fælles akutmodtagelse, sendes hurtigere hjem ved indlæggelse eller behandles andre steder end på selve hospitalet - velfærdsteknologi er løsningen til at opnå dette.

Men alting hører op, når den grundlæggende infrastruktur ikke er af en kvalitet som kan understøtte fremtidens behandling af vores patienter. Når 3g netværket kun er få nogle få udvalgte, så fejler vores kommende løsninger.

Normalt siger man lidt floskel agtigt, at IT projekter er 80 pct organisation og 20 pct teknologi. Men her er et måske omvendt? Vi mangler teknologien for at kunne iværksætte løsningerne - med andre ord skal infrastrukturen udbygges, ellers når vi ikke i mål med fremtidens sundhedsvæsen.

Så kære teleselskaber udbyg infrastrukturen overalt, for vi skal alle bruge den både til musik og video, men mere vigtigt skal vi bruge infrastrukturen til at modtage sundhedsydelser fra det danske sundhedssystem generelt og Nyt OUH specifikt.

God sommer!

mandag den 16. juli 2012

Alt er stort i Projekt Nyt OUH

Man kan få helt hjertebanken, når omfanget af byggeprojektet virkelig rammer dig. Jeg har nu været en del af projektorganisationen siden marts, og kompleksiteten og størrelsen af projektet overrasker mig gang på gang. Heldigvis har byggebranchen stor erfaring i, at opdele komplekse store opgaver i mange små, der er overskuelige og dermed gennemførbare. Den måde, at opdele store områder i faser, arbejder man også med indenfor IT og projektstyring, men jeg må konstatere at metoden er væsentlig mere udviklet og moden i byggebranchen end indenfor mit eget felt - IT.

Lige nu eksempelvis, sidder vi i spor D og arbejder med kommende flytteomkostninger. Spor D udgør tre ben og handler om udstyr og software. De tre ben er medico, IT og løst/teknisk inventar. IT indeholder udstyr og software.

Vi arbejder med flytteomkostninger, fordi nogen skal på et tidspunkt tale om finansieringen af samme, og det er unægtelig store beløb vi taler. En del udstyr skal selvsagt ikke flyttes, da det måske udgår eller man køber nyt ud fra et total økonomisk perspektiv. Men for at få en ide om, hvor store beløb vi rent faktisk taler om, så regner vi på det nu.

Ligesom alle andre områder i Spor D, så er medico området den helt store pengesluger. At flytte tons tunge scannere, der efterfølgende kræver 3-6 måneder at kalibrere er dyrt – meget dyrt.

Men mindre kan også gøre det. Hvis vi skal flytte stationære maskiner (eller noget lignende teknologi om 8 år) koster det 6-7 millioner for OUH. Så flytteomkostningerne alene i forhold til udstyr løber sikkert op i 100-200 millioner – måske mere. Måden vi arbejder med flytteomkostninger er, at tids estimere hver aktivitet i en flytning og gange med en timepris: finde udstyr, nedtage udstyr, gå retur til bil, køre, finde ny plads, opsætte udstyr, teste osv.

Hermed har vi en pris på hver enkelt udstyrskategori, som også kan danne input til videre analyser vedrørende om udstyret overhovedet skal flyttes eller man skal købe nyt. Dette kommer an på en lang række andre ting og strategier, og på den måde bygger vi ovenpå i projekteret. Nye analyser danner input til nye områder/analyser, og på den måde arbejder vi os fremad mod det nye sygehus.

Lige efter sommerferien afleverer vi vores hidtidige arbejde. Dette drejer sig om et brutto/netto budget for udstyr, kortlægning af bygnings- og installationspåvirkende udstyr, flytteomkostninger, levetid pr udstyrskategori, vurdering af flytbarhed og en beskrivelse af kommende udstyrsstrategiområder. Alt sammen leder det frem mod, at vi på et mere oplyst grundlag kan tale om udstyr på Nyt OUH, kan tale om udstyrsstrategier, kan planlægge udstyrsindkøb og stille krav til det kommende udstyr der indkøbes.

Planlægningen starter nu og det eksekveres allerede på det eksisterende sygehus. Udstyr med en levetid på eksempelvis over 8 år skal indkøbes og planlægges nu, mens udstyr med mindre levetid kan man vente med at forholde sig til. Det der er centralt er, at det udstyr vi køber på det eksisterende hospital lever op til de krav vi stiller på det nye hospital – for sandsynligheden for at det skal flyttes er overhængende.