torsdag den 20. december 2012

Digial understøttelse af logistik på Nyt OUH, AGV og miniload

Logistikken på Nyt OUH vil bestå af tre primære systemer. Et AGV system, en automatisk varerelevator (miniload) samt rørpost.

Automated Guided Vehicle
Der arbejdes med at transportere vare, mad, dag- og madrenovation og på sigt senge med videre med Automated Guided Vehicle (AGV). Dette er en lille robot, som kører med bl.a. kasser og vogne.

Fra varemodtagelsen, transporteres varer ud til de enkelte miniloads (vareelevator) i hver klynge/afsnit. Ligeledes bringer AGVen mad ud til klyngekøkkener via tunnelsystemet og serviceelevatorer.

AGV vil kunne transportere 4 kasser i 3 lag, i alt 12 kasser, på europalle (80x120 cm) som typisk anvendes. AGVerne transportere varer ud til ca. 70-80 miniloads og afhenter affald og linned fra samme sted. AGVer bringer affald, beskidt linned, medvidere tilbage til varemodtagelsen hvor dette håndteres. AGVen transportere ligeledes hjælpemidler og udstyr imellem de enkelte afdelinger og hjælpemiddelscentralen.

Eksempel fra Trondheim i Norge

 
Automatisk vareelevator
Miniload er et højlager hvor i der kan opbevares kasse som kan indeholde varer tæt på de forbrugende enheder i klinken. På den måde har man et lager der kan spænde fra kælder og op igennem etagerne og sikre at varerne er tilgængelig helt ude i klinikken hvor klinikerne færdes.
 
Miniloaden forsynes med varer via kælderen til de enkelte kliniknære placeringer af miniloaden. Fra miniloaden kan plukkes forskellige varer i rene kasser, samt afleveres urene varer i urene transportkasser. Miniloads er placeret med 25-35 meters afstand i mellem hinden anden på stort set hele hospitalet.

Eksempel på en automatisk vareelevator

 Ovenstående video viser, meget forsimplet, hvad en miniload er. På Nyt OUH vil skinnesystemet udbredes til hele hospitalet også via vertikale skakter på alle afsnit.

Rørpost
Der indrettes et rørpostsystem med modtagestation i et særligt afskærmet område ved Sygeplejestationer til håndtering af Lab-prøver, blodprøver, akutmedicin, journaler mm.
Der er følgende principper for placering af rørpoststationer:
  • I klinikken placeres der rørpoststation i sygeplejestation, som er placeret i nærhed med miniload (lagerautomat)
  • I Behandlingsfunktioner og Ambulatorier med hyppig brug af rørpost placeres rørposten i ligeledes i Sygeplejestationen.
  • I Ambulatorier el. lign. med mindre hyppig brug af rørpost placeres disse i receptionen.
  • I traumerum, pakkerum i prøvetagning og få andre rum placeres der rørpost direkte i rummet.

Digital understøttelse
Et digitalt system vil have overblik over alle varer i alle miniload og agv. Dette vil muliggøre at f. eks. varer kan trækkes fra en anden klink et andet sted i komplekset. Ment på den måde at AGV kan transportere varer i mellem de enkelte miniloads. Derved kan lagerbeholdningen af varer som benyttes sjældent begrænses meget. Det er således muligt, at se de mange enkelte miniload som et samlet lager, hvorfor der ikke er behov for, at hver miniload indeholder alle varetyper. I stedet opbevares de lokalt hyppigt anvendte varer, samt en andel af de varer som anvendes med lav frekvens et sted på Nyt OUH. Herved opnås både kort responstid for hyppigt anvendte varer, samt samme robusthed som et stort, centralt, lager giver.

I dispositionsfasen skal der arbejdes videre med kortlægning af den digitale understøttelse af logistikområdet. Dette indebærer følgende:
  • Der skal laves en kortlægning af digitale systemer i dag der understøtter bestilling af varerOpdele varerne i logiske grupper der matcher det flow de skal igennem
  • Afholde mindst ét møde med hver enhed der har ansvaret for varerne og deres logistik.
  • Orientere sig i alle koncepter der vedrører logistik og beskrive hvilke logistiksystemer varen berører på sin rejse.
  • Illustrere og beskrive den digitale understøttelse på Nyt OUH af vare(gruppens) geografiske rejse via flowdiagrammer.
  • Udfærdige en arkitekturrapport for den digitale understøttelse af logistikken på Nyt OUH.



onsdag den 19. december 2012

Dispositionsfasen og Det Digitale Hospital

Så starter dispositionsfasen i det nye år og her fylder Det Digitale hospital selvfølgelig en del. Vi arbejder videre med de strategier som vi tog hul på i efteråret. Nogle afsluttes med et beslutningsoplæg mens andre er så ufuldstændige, at de kræver et par omgange mere før de endeligt kan godkendes.

Nyt i dispositionsfasen er, at vi skal arbejde med to ekstra strategier. Disse er:

Strategi for bæredygtighed
Der skal udfærdiges en strategi for bæredygtighed jvf byggeprogram for Nyt OUH. Denne strategi skal omhandle bæredygtighed ifm digitalt udstyr samt hvorledes Det Digitale Hospital kan medvirke til bæredygtighed i andre processer og områder på hospitalet.

Strategi for den papirløse arbejdsplads
Der skal udfærdiges en strategi for den papirløse arbejdsplads således, at den digitale vision bedst muligt kan understøttes. Såfremt viden skal være tilgængelig altid, kræver det at viden digitaliseres og dermed udgår papir som vidensbærende element.

De to ovenstående strategier er helt centrale på Nyt OUH. Dels fordi bæredygtighed i byggeriet generelt er noget vi fokuserer meget på og dels fordi et fuldt digitaliseret hospital og universitet er en drøm som vi bør forfølge. I dag printes der i omegnen af 36 mill stykker papir på OUH. Så der er rigeligt at arbejde med de næste mange år frem til udflytningen.

Snarest vil vi præsentere beskrivelser af alle de strategier vi skal arbejde med. Dette sker på Nyt OUHs hjemmeside.

Herudover skal der arbejdes videre med udstyrsplanlægning samt digital understøttelse af logistik.

Forresten så blev vores byggeprogram godkendt i regionsrådet i denne uge. Det er en stor milepæl vi har nået, og for de interesserede er der meget spændende indhold at finde.

onsdag den 12. december 2012

Innoevent 2013 – Fælles digitale løsninger til morgendagens hospital



Erhvervsakademiet Lillebælt (EAL), Odense Universitets hospital (OUH), Nyt OUH projektorganisation og University College Lillebælt (UCL) afholder i samarbejde Innoevent, der i 2013 finder sted i uge 11, 11. til 16. marts 2013.

Innoevent har været afholdt i 2010, 2011 og 2012, og er ved at finde en form, samt opnå en legitimitet, som en del af region Syddanmarks satsning på at skabe vækst og nye arbejdspladser, samt skabe et tværfagligt samarbejdsforum på tværs af det offentlige sundhedsvæsen, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, der har fokus på velfærdsteknologi.

Innoevent samler 500-700 studerende fra forskellige videregående uddannelser i én uge. Her bliver de inddelt i tværfaglige grupper og skal via innovative metoder komme med teknologiske forslag til en given problemstilling. I 2012 var temaet patientsikkerhed, mens temaet i 2013 er Nyt OUH – Det Digitale Hospital.


Til Innoevent vil de studerende skulle arbejde med Nyt OUH indenfor følgende temaer:

• Den akutte patient
• Patientens møde med sygehuset
• Den fælles patient (kommune og praksis)
• Logistik og infrastruktur
• Den selvstændige patient
• Kommunikation med patienter og omverden


Metoden har høst international anerkendelse og har i 2011 modtaget en EU pris som det bedste eksempel på et samarbejde mellem en virksomhed og en uddannelsesinstitution.

Arrangementet træner de studerende i, at arbejde tværfagligt, indenfor en konkret tidsramme med innovation og udvikling indenfor et konkret problemområde. For Innoevent har dette altid været sundhedsområdet.

Jeg synes det er et privilegium, at et så godt arrangement  har Det Digitale hospital og Nyt OUH som tema. Det er spændende for mig, at deltage i det konkrete planlægningsarbejde samt at deltage i dette års styregruppe.

onsdag den 5. december 2012

Logistik på Nyt OUH i fire perspektiver



Logistik på OUH og Nyt OUH fylder rigtig meget. Mest fordi, det nye logistik koncept er banebrydende nyt, men også fordi det spiller en yderst central rolle for andre processer - herunder ikke mindst de kliniske.

Det har dog været svært, at adskille hvilken type logistik man snakker om. Er det det interne vareflow på hospitalet, eller er det vareflowet fra leverandør til hospital.? Er det den fysiske transportenhed AGV eller er det styresystemet? eller er det integrationen digitalt mellem logistiksystemet og et evt klinisk støttesystem? Af samme årsag, har jeg forsøgt at lave en simpel opdeling i logistikområdet således, at vi bedre kan målrette vores beslutninger og dialog om emnet.

Logistik til og fra et hospital kan opdeles i to større klumper. Den ene er området fra leverandøren til et depot og frem til hospitalets matrikel. Det andet store område er hospitalets interne logistik når varerne er leveret til matriklen. Den eksterne logistik omhandler eksempelvis fælles indkøb, leverandørstyring, ompakning, fælles central lager mens den interne omhandler hvorledes varerne kommer fra et modtageområde og helt ud til de medarbejdere der skal benytte dem.



Figur 1: Forholdet mellem ekstern logistik og intern logistik

Derudover kan man opdele logistik i to yderligere områder. Den fysiske logistik. Det vil sige depot faciliteter, AGV robotter, rørpost osv. Samt den digitale understøttelse som skal sikre, at logistiksystemets elementer fra leverandør til varen er leveret på en given afdeling, hænger sammen som ét homogent system.

Det skal understreges at opgaven med at binde digitale systemer sammen i et integreret netværk således, at logistikken fra leverandør til hospital og internt fremstår homogent og som ét samlet system, er en ekstrem stor opgave. Arbejdet med at konkretisere, analysere, beskrive, gennemføre, teste og i sidste ende implementere den digitale understøttelse bør derfor igangsættes så tidligt så muligt i byggeprojekterne. Arbejdet vil ligeledes afdække system mangler på de eksisterende hospitaler, samt kunne bidrage med krav til nyt udstyr der indkøbes allerede i dag. Dette kunne være krav om, at nyt udstyr kan kommunikere efter specifikke standarder eller understøtte specifikke integrationsteknologier.

Ved at opdele logistik på hospitalerne i hovedområderne ekstern/intern samt fysisk/digitalt få man følgende figur.



Figur 2: Fire hovedområder indenfor logistik

En række elementer indenfor hvert af de fire hovedområder kan hospitalerne være fælles om at etablere i regionerne eller i Danmark. Det skal dog bero på en konkret vurdering, da det i høj grad kommer an på de forudsætninger en eventuel fælles opgave indgås på samt eksempelvis, hvornår et givent element skal tages i brug. Nedenfor er hver hovedområde kort beskrevet.

Eksternt fysisk

Den eksterne fysisk logistik omhandler det fysiske flow af varer og hvorledes dette kan ske. Det omhandler også leverandørstyring, udvælgelse og harmonisering af varer samt eventuelt etablering af et centrallager for alle hospitaler i Region Syddanmark. Ydermere handler det om konkret flytning af varer fra leverandører, til lager til OUH.
 

Eksternt digitalt

Den eksterne digitale logistik omhandler hvorledes man digitalt understøtter kommunikation med leverandørerne, etablering af udbudsportal, sporing af varer, fælles bestillingssystem og fælles indkøbssystem, fælles overvågning, fælles drift.
 

Intern fysisk

Den interne fysiske logistik omhandler de systemer som skal transortere varer internt på hospitalet, herunder de fysiske installationer.

Intern digitalt

Den interne digitale logistik omhandler specielt integrationer mellem logistiksystemer samt integrationer mellem eksempelvis kliniske systemer og logistik systemer. Såfremt der skal ske en automatiske genopfyldning af varer, skal dette evt ske via en konkret handling i et bookingsystem. Eksempelvis automatisk pakning af udstyr til et dagsprogram på et OP afsnit baseret på bookinger i EPJ/booking system.


torsdag den 29. november 2012

Byggeprogram på Nyt OUH

Siden udpegningen af vinderforslaget i sommeren 2011 har Projektorganisationen for Nyt OUH i samarbejde med totalrådgiver, bygherrerådgiver, Odense Universitetshospital, psykiatrien og en række myndigheder programmeret byggeriet. Resultatet er byggeprogrammet, som er bygherrens sammenfatning af krav og ønsker til byggeriet sammenholdt med dets rammer.

Læs blandt andet om:
  • Udstyrsplanlægning
  • Miniload, AGV og logistik
  • Det alternative byggetekniske paragdigme
  • Den digitale vision
  • Klyngeapoteker
  • Indretning af standard og specialrum
  • Klinisk hovedstruktur
  • Landskab og terrænforhold
  • Teknisk beskrivelse af bygning
  •  Kunst
  • Bæredygtighed
  • Tidsplan, økonomi- og risikostyring
samt meget meget andet

Hent Byggeprogram 

torsdag den 22. november 2012

Bæredygtighed på Det Digitale Hospital



’Det bæredygtige hospital’ et af de væsentligste succesparametre for Nyt OUH. For projektet defineres bæredygtighed i både program og projekt som miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Denne brede og favnende definition for bæredygtighed er brugt som afsæt for at se sundhed, helbredelse og bæredygtighed som integrerede elementer i den måde hospitalet er tænkt og struktureret. Hospitalet i landskabet/landskabet i hospitalet, helende arkitektur, den menneskelige skala er alle begreber, som understøtter intentioner om bæredygtighed – og vice versa.

Bæredygtighed indenfor udstyr og herunder principper for grøn-it handler om energieffektiv og miljørigtig anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi. Bæredygtighed indenfor udstyr handler både om at reducere miljøbelastningen fra det digitale udstyr og om at reducere miljøbelastningen som konsekvens af anvendelse af moderne teknologier på udstyrsområdet. I forhold til Nyt OUH er bæredygtighed derfor både relevant i byggeprocessen som i den efterfølgende drift.

Strømforbruget fra udstyr stiger i takt med den fortsatte digitalisering af arbejdsgange og processer på OUH og dermed Nyt OUH, og tegner sig for en stadig større andel af hospitalets energiforbrug. Her tænkes også energi til udsugning, varmeregulering og aircondition mm.

Snævert i forhold til digitalt udstyr, er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige faser af udstyrets livscyklus. Med bæredygtighed kan udstyr vurderes ud fra et totalt perspektiv fra udvikling, produktion, drift til bortskaffelse. Det skal i forbindelse med anskaffelse af udstyr også bedømmes ud fra en bæredygtigheds vinkel.

Regionerne i Danmark har indgået en frivillig aftale med Center for energibesparelser som har en palet af indkøbsvejledninger. OUH og nyt OUH har valgt at følge disse retningslinjer og de skal indgå som ramme i det videre arbejde med bæredygtighed på Nyt OUH.

I forhold til Nyt OUH og bæredygtighed skal der i regi af Det Digitale Hospital udarbejdes en Strategi for bæredygtighed

Dette arbejde igangsættes i foråret 2013 i forbindelse med dispositionsforslaget. 

I forbindelse med dette aarbejde kunne det være relevant at kigge lidt i retning af USA og Kaiser Permanente: Reducing our Environmental Impact to Create Healthy Communities

mandag den 19. november 2012

Digital understøttelse af logistik på Nyt OUH



Den digitale understøttelse af logistik på Nyt OUH, er måske nok den største og mest komplekse digitale opgave som vi står overfor i det nye hospitalsbyggeri. Dermed er den også den mest risiko fyldte og arbejdet igangsættes derfor nu. Måles er integreret, sammenhængende og intuitivt logistik på OUH – den digitale understøttelse af dette, er en forudsætning for at Nyt OUH kan fungere som det er tiltænkt.

Logistikkonceptet på Nyt OUH er særdeles innovativt. Der beskrives løsninger indenfor logistik, hvor hver afdeling ikke er i besiddelse af decentrale depoter, men varer fragtes til og fra afdelingen efter et Just in time princip. Dette sker via en række transportformer eksempelvis AGV, rørpost og miniload systemer.

En effektiv Logistik på Nyt OUH giver:

  1. Mindre manuelt arbejde til ‘de varme hænder’ og dermed mere patienttid.
  2. Færre antal varer, der leveres til afdelingerne
  3. Flere leverancer direkte til anvendelsessted
  4. Minimering af depotstørrelser og dermed mere plads til kliniske rum og funktioner
  5. Formindskelse af spild som følge af forældelse/for lavt flow
  6. Korte gangafstande og arbejdsgange for hospitalspersonalet


For at logistik koncepterne på Nyt OUH kan fungere, skal de understøttes digitalt. Det skal understreges i den forbindelse, at opgaven med at binde digitale systemer sammen i et integreret netværk således, at logistikken på Nyt OUH fremstår homogent og som ét samlet system, er en ekstrem stor opgave. Arbejdet med at konkretisere, analysere, beskrive, gennemføre, teste og i sidste ende implementere den digitale understøttelse igangsættes derfor allerede nu. Arbejdet vil ligeledes afdække system mangler på det eksisterende OUH, samt kunne bidrage med krav til nyt udstyr der indkøbes allerede i dag. Dette kunne være krav om, at nyt udstyr kan kommunikere efter specifikke standarder eller understøtte specifikke integrationsteknologier som eksempelvis webservices.

I dag er mængden af digitale systemer på OUH ret omfattende, og bestillingssystemer er forskellige på tværs af afdelinger. Herudover er der sjældent skabt integration mellem disse systemer. Så opgaven starter med, at afdække hvorledes og på hvilke præmisser, man digitalt vil understøtte den logistik der er knyttet op til varer fra en enkelt afdeling. Det betyder sandsynligvis, at vi bør iværksætte en konsolidering af it systemerne på OUH ift bestilling, lagerstyring etc. Herefter vil opgaven med at knytte disse systemer sammen med det kommende logistiksystem på Nyt OUH være mindre, da mængden af digitale systemer vil være færre. Det har desuden den fordel, at klinikerne skal orientere sig i færre systemer, når der skal bestilles varer eller ydelser i fremtiden.

Opgaven er vildt spændende og som ansvarlig, glæder jeg mig meget til for alvor at komme i gang.